Кирил Петков: Спирането на газа от „Газпром“ е шантаж. Няма да се поддадем на подобен рекет (ВИДЕО)

401

Преди редовното заседание на МС, премиерът Кирил Петков обяви, че темата на деня е „Газпром“, който е заявил своето намерение за спиране на доставките на газ

„Тук искам да заявя няколко неща много ясно. Първо. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници. Спирането на газа от „Газпром“ е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет“, заяви премиерът.

„България също преглежда всички договори с „Газпром“, включително и договора за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо. След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе“, добави той.

„Много се радвам, че в последните четири месеца, българското правителство се фокусира толкова много върху гръцката връзка. Всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово“, допълни Кирил Петков.

Петков призова всички българи да са спокойни, защото ясният план е налице.