Археологическо откритие: Най-големият подземен град в света е разкрит (ВИДЕО)

380

Археолози са открили най-големия подземен град в света, за който се твърди, че може да побере поне 60–70 000 души. Градът се намира в Турция

Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се намира в Турция. В околия Мидят, в югоизточния вилает Мардин археолозите открили пещера, която е само началото на тунел от множество проходи, водещи до комплекс, състоящ се от водни кладенци, силози и места за поклонение – всички датиращи от втори и трети век от н.е., предаде DarikNews, позовавайки се на вестник Daily Sabah.

„Мидят е бил използван непрекъснато в продължение на 1900 години“, разказва Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или зона за бягство.”

След като през втори век християнството не е било официална религия, семейства, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване от страна на властите. „Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, построени за тази цел“, добави той.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Кападокия, в Източна Анадола, сегашна централна Турция, съдържа около 200 древни селища, издълбани от меката вулканична скала на региона през 7-ми и 8-ми век. Историците смятат, че тези пещери първоначално са предоставили на жителите на региона убежище от чужди нашественици, а през 14-ти век са били използвани като скривалища за християнските малцинства, които се криели от окупационните османски сили.

Новооткритият град Мидят може да побере „поне 60–70 000 души“, казва Таркан.

По публикацията работи: Пламена Сутева