Над 5 милиона бежанци от Украйна са избягали от страната си заради Русия

230

Жените и децата са 90 % от избягалите в чужбина. Близо 5,2 милиона е броят на украинците, които са избягали от родината си заради нахлуването на Русия

Броят на украинците, които са избягали от страната след нахлуването на Русия преди два месеца, наближава 5,2 милиона души, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Общият брой от 5 186 744 души е с 23 058 повече от данните от събота, съобщи ВКБООН.

Досега през април страната са напуснали повече от 1 151 000 украинци, докато само през март те са били 3,4 милиона.

Последните данни идват в момент, когато украинците отбелязват неделята на православния Великден.

„За народа на Украйна и за тези, които са принудени да напуснат страната, това ще бъде още един ден на страх, мъка, загуба и раздяла с близките, тъй като войната продължава да бушува безмилостно“, написа в Twitter върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Международната организация по миграция към ООН съобщи, че след инвазията на 24 февруари в съседни страни са избягали още 218 000 граждани на трети страни, предимно студенти и работници мигранти.

Жените и децата са 90 % от избягалите в чужбина, а мъжете на възраст от 18 до 60 години, които подлежат на мобилизация, не могат да напуснат страната.

Освен бежанците, по оценки на МОМ, повече от 7,7 милиона души са били разселени в рамките на Украйна.

Почти две трети от украинските деца е трябвало да напуснат домовете си, включително тези, които остават в страната.

Преди инвазията Украйна имаше население от 37 милиона души в регионите под правителствен контрол, с изключение на анексирания от Русия Крим и контролираните от проруските сепаратисти региони в източната част на страната.

Според постъпилата от Върховния комисариат на ООН за бежанците, почти шест от всеки десет украински бежанци са преминали в Полша, като броят им там досега е 2 899 713 души. Много от тях са се отправили към други държави в европейската Шенгенска зона.

Преди войната Полша е била дом на около 1,5 млн. украинци, предимно трудови мигранти.

Общо 774 074 украинци са влезли в Румъния, сочат данните към 22 април, включително голям брой преминали там от Молдова. Смята се, че по-голямата част от тях са продължили към други държави.

Други 578 255 бежанци са потърсили подслон в Русия, според актуализираните на 21 април данни.

Освен това между 18 и 23 февруари 105 000 души са преминали в Русия от контролираните от сепаратистите проруски региони Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Общо 489 754 украинци са влезли в Унгария.

Молдовската граница е най-близко разположена до големия пристанищен град Одеса. Общо 433 214 украинци са преминали в държавата, която не е член на ЕС и е една от най-бедните в Европа. Повечето от тях са продължили напред.

354 329 души са пресекли най-късата граница на Украйна със Словакия.

Към 21 април 24 084 бежанци са стигнали на север до близкия съюзник на Русия – Беларус.

По публикацията работи: Станислава Гавазова