Какво да сложим на Великденската трапеза днес

94

Днес е един от най-светлите празници. Великден носи със себе си надеждата в новото начало, в новия живот.

Днес около масата се събира цялата фамилия. Разнообразната украса и рецепти са задължителни за трапезата за Великден, но има някои други неща, които са задължителни като присъствие на масата, пише gotvach.bg.

На първо място едно от нещата, които се слагат на трапезата за Великден, това са яйцата, но не какви да е, а боядисани .

Първото яйце задължително е червено и се поставя пред иконата в къщата, за да бъде семейството здраво и щастливо. Всички останали яйца се боядисват възможно най-шарено – на точки, пръски, с лепенки, навлиза и дори техниката декупаж. С фантазия и желание великденските яйца стават разкошни.

Салатата, характерна за пролетната трапеза и трапезата за Великден, задължително е зелена салата, разбира се с яйца. За приготвянето ѝ са необходими марули, репички, пресен лук.

Основното ястие на Великденската трапеза, разбира се, е печено агнешко с дроб сарма. Традиционно на Великденската трапеза на българина присъства и козунакът. Всъщност той е модернизиран обреден хляб, който в миналото са приготвяли нашите баби.