Как да приготвим вкусен козунак у дома (РЕЦЕПТА)

93

Великден чука на вратата. А какво е този празник без ухание на козунак във всеки дом. Предстоят много незабравими емоции със семействата и приятелите.

Днес е перфектният момент да се опитаме да направим домашен козунак, и то без много месене и усилия.

Ето и какво ще ни е необходимо:

Продукти:

1 кг брашно
6 яйца
1 и ½ чаши захар
1 чаша прясно мляко
250 г мас или 1 малък пакет масло по желание
50 мл топла вода
1 кубче мая
1 есенция ром

Приготвяне:

Разбъркайте маята с една лъжица захар, топлата вода и 2-3 лъжици от брашното. Нека се получи каша, която да оставите настрана да шупне.

Междувременно пресейте брашното. Смесете захарта с прясното мляко, разбъркайте и изчакайте да се разтвори. След като това стане, смесете с брашното. Към сместа добавете разтвореното масло или мас, както и разбитите отделно яйца. Разбъркайте и добавете и есенцията ром.

Разбъркайте тестената смес с дървена лъжица. Ако тестото ви се стори прекалено лепкаво, добавете още малко брашно, но не прекалявайте, за да не стане много хлебно. След като омесите тестото, оставете го на топло да втаса за няколко часа. След като набъбне 3 пъти, значи е готово за печене.

Преди това оформете тестото в желаната от вас форма (плитка, усуканица или нещо подобно), пише az-jenata.bg. Намажете го с жълтък, смесен с малко олио и поръсете обилно със захар. Оставете отново да втаса на топло (може и на ниска температура в печката).

Поставете в намазнена тава за печене. Печете в загрята на 170-180 градуса фурна до готовност.