Путин към Шарл Мишел: Киев не позволява на украинските войски в Мариупол да се предадат

1552

По време на телефонен разговор между председателя на Европейския съвет и руския президент, Шарл Мишел настоя Путин да осигури хуманитарен достъп до Мариупол за Великден. Руският лидер обаче обвини Киев в това, че отказва да позволи на украинските войски да се предадат

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова руския президент Владимир Путин да разреши хуманитарния достъп до обсадения украински град Мариупол по време на православния Великден.

„Настоятелно призовах за незабавен хуманитарен достъп и безопасно евакуиране от Мариупол и други обсадени градове, още повече заради православния Великден“, заяви Мишел в Twitter след телефонен разговор с Путин, като добави, че „категорично е потвърдил позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции заради агресията на Русия“.

По преме на провелия се разговор, руският президент Владимир Путин е обвинил Киев в това, че отказва да позволи на украинските войски да се предадат в обсадения Мариупол.

„На всички военнослужещи от украинските въоръжени сили, бойци от националните батальони и чуждестранни наемници, които са сложили оръжие, се гарантира живот, достойно отношение в съответствие с международното право и предоставяне на качествена медицинска помощ“, каза Путин на председателя на Европейския съвет.  Това предаде Нова телевизия, позовавайки се на съобщение от Кремъл. „Но киевският режим не позволява тази възможност да бъде използвана“.

Путин каза още, че възможността му за контакти с украинския президент Володимир Зеленски зависи от резултатите от руско-украинските преговори, в които Киев досега не е проявил последователност.