Путин нареди да бъде отменен щурмът на „Азовстал“ (ВИДЕО)

315

Президентът на Русия Владимир Путин заповяда да бъде отменен щурмът на промишлената зона в Мариупол, защото не го смята за целесъобразен. Заповедта е дадена на министъра на отбраната Сергей Шойгу

Владимир Путин нареди на руските военни да отменят плановете си за щурм на завода „Азовстал” в украинския пристанищен град Мариупол и заяви, че иска вместо това блокадата там да продължи. Това пише Ройтерс.

Малко преди това на среща с Путин в Кремъл, неговият министър на отбраната Сергей Шойгу му докладва, че „силите на Донецката народна република“ са „освободили“ Мариупол с изключение на 2000 и повече националисти, обкръжени в завода „Азовстал“.

„Не трябва да се влиза в катакомбите, трябва да се блокира промишлената зона на „Азовстал“ така, че муха да не прелети“, каза руският лидер.

„Смятам, че предложеният щурм на индустриалната зона е излишен. Нареждам ви да го отмените”, каза Путин на Шойгу по време на среща в Кремъл. И добавя, че решението му да не щурмува завода „Азовстал” е било продиктувано от желанието да се опази животът на руските войници.

Държавният глава също така инструктира Шойгу да покани отново всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят. „Руската страна гарантира техния живот и достойно третиране в съответствие със съответните международни правни инструменти. На всички пострадали ще бъде оказана квалифицирана медицинска помощ”, заяви той.

По публикацията работи: Пламена Сутева