Председателят на Военния комитет на НАТО: Започна нова ера за НАТО (ВИДЕО)

315

Според председателя на Военния комитет на НАТО, адмирал Роб Бауер, сега трябва да бъдем единни, тъй като „руската инвазия“ е най-сериозната заплаха за Евро-атлантическата сигурност от десетилетия насам. Адмирал Емил Ефтимов пък заяви, че приветства взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране и отбрана на Алианса

„Приветстваме взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране и отбрана на Алианса. Особено на Източния фланг в контекста на войната в Украйна. Военните органи на НАТО ще продължат да дават насоки“, заяви адмирал Емил Ефтимов.

„При адаптирането в по-дългосрочен план трябва да бъде приложен устойчив и реалистичен подход, с отчитане на националните способности. В краткосрочен аспект Алиансът предприе и продължава да прилага мерки за укрепването на отбранителния си потенциал във връзка със случващото се в Украйна, преди и след началото на войната“, допълни висшият военноморски офицер..

„Бойната група в България бе създадена като част от мерките за усилване на бдителността в Централна и Югоизточна Европа, в съответствие с решение на МС от януари тази година. След началото на войната в Украйна, в съответствие с предприетите от НАТО действия, еволюира и концепцията за бойните групи на Източния фланг на Алианса в посока засилване на националното участие“, заяви Ефтимов.

„В този контекст намерение за участие са заявили няколко държави. Като Италия, с която водим разговори за поемане на ролята на рамкова държава“, допълни той.

Щефът на Военния комитет на НАТО, който е н посещение у нас, започна с благодарност към адмирал Ефтимов:

„Бих искал да започна с благодарност към адмирал Ефтимов за неговата покана да посетя тази красива страна. На смелите български войници, които я защитават, заедно със своите съюзници от НАТО“.

„По време на своето посещение аз имах възможност да разговарям с президента Румен Радев, министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков. По време на нашите дискусии по въпроси от регионалната сигурност, говорихме и за огромното отражение на руското нападение срещу Украйна. Без съмнение тази инвазия е най-сериозната заплаха за Евро-атлантическата сигурност от десетилетия насам. Европа е свидетел на разрушения, на разселване на хора в мащаби, невиждани от най-мрачните дни на миналия век“, заяви адмирал Роб Бауер.

„Започна нова ера за НАТО и това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога. Българският. През последните години България доказа, че е отдаден и твърд съюзник“, добави Бауер.

Той заяви, че НАТО разполага с 8 многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море, сред които е и тази в България.