Рязка промяна във времето: Връхлитат ни студ и сняг

203

През нощта срещу неделя вятърът ще стане североизточен, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, късно през деня и през нощта срещу понеделник, в Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг.

Значителни по количество ще са валежите в западните и централните райони от страната. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта – между 8° и 13°, а привечер – от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат. С продължаващото застудяване в Предбалкана има условия да се задържа снежна покривка. В началото на новата седмица ще се задържи студено за април, с минимални температури между 0° и 5° и максимални – между 5° и 10°. Ще остане облачно, с валежи от дъжд, в районите с надморска височина над 500-600 m – и сняг. Значителни ще са по количество в понеделник в Югоизточна България. Вятърът ще остане от север-североизток, в понеделник ще отслабне до умерен, във вторник временно ще стихне.

В сряда слаби превалявания ще има само на отделни места. Облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен от запад-северозапад. Сутринта в отделни котловини температурите ще се понижат до минус 2° – минус 3°, а дневните ще се повишат с 5-6 градуса. През последните дни от периода със слаб югозападен вятър затоплянето ще продължи. В четвъртък ще преобладава слънчево време, а в петък ще има по-значителни увеличения на облачността и на отделни места в Западна България ще превали краткотраен дъжд.