Кмет на наш град е на разпит: Повдигат му обвинения

214

Във Варненското езеро се излизваха силно замърсени води заради аварията с тръбата за отпадни води. Кметът на Варна Иван Портних е на разпит по казуса с канализационната тръба. 

Това потвърди за „Нова Вест“ окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Заедно с него клиенти на държавното обвинение ще станат още трима души. Един от тях е шефът на ВиК-Варна, а останалите са хора от строителния надзор. И четиримата са извикани за предявяване на материалите на 11 април в Националната следствена служба. Материалите са съгласувани с обвинител от Окръжната прокуратура в морския град.

Във Варненското езеро се излизваха силно замърсени води заради аварията с тръбата за отпадни води. Прокуратурата съобщи, че образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива.

Тръбопроводът, който трябваше да минава под Варненското езеро, е изграден през 2011 г. по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари. Стойността му е над 5 млн. евро, а предназначението – да отвежда отпадните води от кварталите Галата и Аспарухово в пречиствателната станция в Тополи. По проект трябва да е положен на 22 метра под повърхността на водата, което означава, че трябва да е вкопан поне на 4 метра под дъното.