Украински фигуристи с послание на леда за войната в Украйна

91

Олександра Назарова и Максим Никитин участват на Световното първенство по фигурно пързаляне с тениски с украинския флаг

Без пайети, лъскави маниста или златни орнаменти. Така вместо с бляскави костюми Олександра Назарова и Максим Никитин излизат на леда по време на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монпелие, Франция. Украинската двойка се появява само по черни панталони и тениски в цветовете на националния им флаг.

„Нашите истински костюми останаха в Харков. Мисля, че това беше най-доброто решение, защото не можем да носим бляскавите си костюми в момент като този. За хората, които гледаха нашето представяне на Световния шампионат да видят украинските цветове върху нас – беше най-доброто решение”, казват те.

Обикновено фигуристите синхронизират музиката и танца си месеци преди състезанията. Украинската двойка обаче сменя музиката си само три дни преди началото на Световното първенство. Причината – прекалено веселия избор на песен, съобщиха от Нова.

„Те убиват много хора, сред които и деца. Мисля, че това е най-лошата част от историята на Украйна, а може би дори и в света. Дори в момента, докато си говорим, някой в Украйна умира заради руската окупация. Не можехме да танцуваме под звуците на забавна музика. Не е правилно. Затова решихме да сменим музиката си.

Саша избра песен на Джамала. Там думите са много правилни – тя пее за войната, за хората, които влизат в домовете и решават да ги разрушат. Това беше посланието, което искахме да дадем на света”, допълват спортистите.

С изпълнението си украинската двойка е имала за цел да покаже на света какво се случва в страната им.

„Това за нас не беше състезание. Това беше нашата реч пред хората по целия свят. Това беше писъкът на сърцата ни. Беше трудно да излезем на леда – не защото не сме подготвени, а защото нашите роднини и приятели не са в безопасност. Целият украински народ е под обстрела на руските фашисти. Нашият танц беше като глас от Украйна. Опитахме се да обясним на света какво се случва. Това не е военна операция. Това е истинска война. Руското правителство и руската армия убиват хора в Украйна. И нашата мисия е много важна – това беше най-важното ни състезание. Били сме на две олимпиади, но това състезание беше много по-важно от всичко. През цялото това време нашите приятели, нашите семейства са по обстрел и са в опасна ситуация. Само защото Владимир Путин си е изгубил ума – защото е идиот. И заради това вече повече от 5 млн. души изгубиха домовете си”, допълва Максим Никитин.

Никита и Олександра заемат 16-то място в крайното класиране, но печелят любовта на публиката въпреки скромните костюми и промените, които правят непосредствено преди състезанието. А посланието им – стига до милиони по целия свят.

„Просто искахме да кажем „внимавайте”. Защото в сряда на 23 февруари животът ни беше нормален. На следващата сутрин – на 24 февруари всичко се промени, защото те просто ни нападнаха. Днес Украйна е под обстрела на Русия, но утре може да е друга държава. Затова трябва да сме единни срещу руския фашизъм. Това е основния проблем за целия свят”, споделя Никитин.

„Никога преди не сме получавали такава подкрепа. Постоянно при нас идваха хора и ни питаха дали имаме нужда от помощ. Стъпвайки на леда – публиката, треньорите, всички състезатели започнаха да ръкопляскат. Това беше състезание, но много спортисти показаха подкрепата си, като носеха на гърдите си украинското знаме”, допълва Олександра.

Доскоро украинската двойка се подготвяше под ръководството на руски треньори, заедно с други състезатели от Русия. От началото на войната обаче фигуристите работят самостоятелно.

„Те просто изчезнаха и в момента нямаме никакви отношения. На олимпийските игри си говорихме, забавлявахме се, но от началото на войната не сме получили дори и съобщение от треньорите. Просто игнорират ситуация и не им пука. Никой дори не попита как сме. И в този момент разбираме всъщност кои хора са добри”, допълват те.

Междувременно редица международни федерации, включително и тази по фигурно пързаляне, забраниха участието на руски спортисти. А Никита и Олександра приветстват тази идея.

„Те се оплакват, че не могат да се състезават в международни състезания, въпреки че спортът е извън политиката. Но е имало среща в Москва в подкрепа на войната и в подкрепа на руската армия. Освен най-лошият човек в света – терористът Владимир Путин – на нея са присъствали и спортисти – наши приятели, наши бивши приятели – сред които и Никита Кацалапов и Виктория Синицина. Всички са били там с олимпийските си облекла и медали, а на гърдите си – руска свастика, която в момента може да видим на руската армия, на танковете и на бомбите. Така че мислите ли все още, че политиката е извън спорта?”, казват още спортистите.

По публикацията работи: Станислава Гавазова