Икономист: Въпреки по-високата инфлация и ръст на безработицата, одобрението към Путин се покачва

Според него Русия ще разчита на Китай и Индия за набиране на капитал. Според Георги Вулджев не се очаква Русия да изпадне във фалит и да иска заеми

„Празни надежди са гражданите да се обърнат срещу Путин заради икономически санкции, защото макар да има по-висока инфлация и ръст на безработицата, одобрението към него се покачва. САЩ и Западът са налагали строги санкции, но никога не са успявали да сменят режим, трябва по-агресивна намеса във вътрешната политика. Не очаквам Русия да изпадне във фалит и да иска заем от МВФ“. Това заяви Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), съобщиха от Нова.

Според него Русия ще разчита на Китай и Индия за набиране на капитал. „Очаквам китайците да се възползват от ситуацията, защото за тях Русия ще е евтина дестинация и да им помогнат. Това е нож с две остриета, тъй като Русия ще стане по-зависима от Китай“, прогнозира експертът. И допълни, че ако Русия изпадне в дефолт, ще се вдигнат лихвите по държавния дълг, защото инвеститорите я считат за ненадежден платец. Икономистът уточни, че ако се прекъснат газовите доставки, може би ще се наложи да се пести и да се наложи режим на газа.

По думите му дефолт означава страна да не покрива текущите плащания по дълговете. Русия не изплаща задълженията си по договорите в долари, а в рубли, което е нарушение в договорните отношения. „Има едномесечен гратисен период от 4 април, в който страната може да си изплати задълженията. Това е политическа ситуация. Русия искаше да бъдат размразени резервите си в долари – общо 315 млрд. Докато това не се случи, тя ще плаща в рубли. Така че може да се каже, че санкциите работят, защото се върви към дефолт“, обясни той.

По повод национализацията на имоти на българи в Русия, Вулджев потвърди, че това значи, че те ще загубят собствеността си, но уточни, че вероятно няма да става дума за всички, а само за крупни бизнесмени.

По публикацията работи: Станислава Гавазова