Зеленски към ЕС: Санкционирайте всички руски банки и спрете вноса на петрол

1648

Това е призивът на украинския държавен глава към ЕС. По негови думи само тогава Русия ще разбере, че трябва да се стреми към мирни отношения

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани Европейския съюз да наложи санкции върху всички руски банки и вноса на петрол от Русия, както и да определи краен срок за прекратяването на вноса на руски природен газ, съобщи Ройтерс.

„Не можем да чакаме. Нужни са силни решения и Европейският съюз трябва да ги вземе сега. Трябва да санкционират петрола и всички руски банки. Всяка страна от Съюза трябва да определи срокове, в които ще се откаже или ще ограничи вноса на руски енергийни източни като газа“, каза украинският президент във видеобръщение към парламента на Литва.

Според Зеленски само тогава руското правителство ще разбере, че трябва да се стреми към мира, както и че войната се превръща в катастрофа за тях.

Той коментира и това, че навсякъде, където са били, руските войници са се държали, както са се държали в Буча.

Украинският държавен глава, заяви че Русия е депортирала във „филтрационни лагери“ стотици хиляди жители на окупираните украински земи. По тази тема засега няма коментар от Москва.

По публикацията работи: Пламена Сутева