Нова Зеландия отпуска около 8,8 милиона долара в помощ на Украйна

77

Правителството на Нова Зеландия е решило да отпусне 13 милиона новозеландски долара от които около 8,8 милиона долара като помощ за Украйна

Страната ще изпрати в Европа транспортен самолет C-130 Херкулес, както и 50 военнослужещи за транспортиране и разпределяне на военна помощ за Украйна Нова Зеландия ще изпрати в Европа транспортен самолет C-130 Херкулес, както и 50 военнослужещи за транспортиране и разпределяне на военна помощ за Украйна, и ще отпусне 8,8 млн. долара помощ за Киев в различни области. Министър-председателят Джасинда Ардерн заяви това днес, съобщиха от Нова.

„През следващите два месеца нашият самолет С-130 Херкулес ще се присъедини към други военни самолети от партньорски държави, които ще летят в цяла Европа, доставяйки така необходимото оборудване и доставки до ключови разпределителни центрове“, заяви Ардерн пред Channel 1 News.

Тя добави, че в Германия ще бъдат изпратени още осем специалисти по логистика, които да помагат за транспортирането на оборудване и хора до границата с Украйна.

В същото време, каза премиерът, правителството на Нова Зеландия е решило да отпусне 13 милиона новозеландски долара (около 8,8 милиона долара) като помощ за Украйна. А 7,5 милиона новозеландски долара (около 5,1 милиона щатски долара) от тази сума ще бъдат използвани за закупуване на оръжия и боеприпаси от Обединеното кралство. Общата помощ на Нова Зеландия за Украйна до момента възлиза на 30 млн. новозеландски долара (20,5 млн. щатски долара).

По публикацията работи: Станислава Гавазова