Този плод оказва положително въздействие при лечението на редица заболявания и е бил използван още в древността
Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други. В малките червени плодове се срещат почти всички витамини, пише ДарикНюз, позовавайки се на Рамблер. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания още от древността.
Гастроентерологът и диетолог Нурия Дианова припомни полезните свойства на шипката.
Тя нарече шипките забравения чудотворен продукт. Според нея те са изключително полезни, защото са богати на витамин С, антиоксиданти и различни вещества, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Препоръчва се при простудни заболявания, анемии, диабет, умствена и физическа умора, авитаминоза.
Диетологът признава, че е изненадана, че рядко се използва този плод, а не е трудно да се купи плик сушени шипки.
По публикацията работи Снежина Раева