Румен Радев честити Международния ден на ромите

106

На Международния ден на ромите държавният глава награди победителите в конкурса, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, на тема „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“, съобщиха от Президентството за медия „Нова Вест“.

Стратегията за развитие на обществото няма как да се изпълни, ако не направим необходимото ромската общност да има достъп до качествено образование и здравеопазване, ако не гарантираме пълноценното им участие в социалния, икономическия, културния и духовен живот. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която бяха наградени победителите в конкурс на тема „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“. Конкурсът, който се провежда за десета поредна година, е насочен към ученици от 1 до 12 клас от всички училища в страната и е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, а награждаването се състоя в Международния ден на ромите, 8 април. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Грамоти получиха деца от различни възрастови групи в категории „Есе“, „Видеоматериал“ и „Изображение“. В категорията „Есе “ бяха наградени Яница Христова, на 7 г. от ОУ „Св. Климент Охридски“, Буковлък, Юлияна Петкова, на 13 г. от СУ „Христо Смирненски“, Гулянци и Вирджиния Атанасова от 11-и клас в ПГССХТ, Шумен. В категорията „Видео“ грамоти получиха Асен Асенов и Йордан Йорданов на 14 г. от Основно училище „Христо Ботев“ в гр. Мъглиж. В категория „Изображение“ бяха отличени Бюшра Ридван на 8 г. от ОбУ „Панайот Волов“, Тодор Икономово, Фани Филипова от 8-и клас на СУ „Христо Смирненски“, в Гулянци. Специална награда за цялостна активност получиха Есил Мехмедова от 12-и клас в СУ „Ангел Каралийчев“ в гр. Стражица, Айше Билял на 15 г. от СУ „Цанко Церковски“ в Никола Козлево и Синан Кадиров от 11-и клас в ПГССХТ, Шумен.

Държавният глава подчерта пред наградените, че тази церемония отразява волята на президентската институция и българската държава да гарантират изпълнението на Конституцията за пълноценна реализация на всеки български гражданин чрез добро образование, социална интеграция, възможности за труд. Румен Радев посочи, че и през втория си мандат заедно с вицепрезидента ще продължат да подкрепят Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ в усилията за намаляване на процента ромски деца, които отпадат от образование и за повишаване на образованието сред ромите.

Здраве, сили, енергия и целеустременост по пътя, по който всички ние сме поели заедно, като общество и граждани на Република България, пожела президентът Румен Радев по повод Международния ден на ромите, 8 април. Той открои като добър пример наградената преди три години на „Дондуков“ 2 на същия конкурс Богомила Самуилова, която вече е студент, и пожела на всички отличени в конкурса да последват нейния път.

Вие сте нашите най-ценни посланици, защото вашето послание е най-доброто за целия свят в момента, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред отличените с грамоти деца. „Има една вълшебна думичка – „заедно“, която много ни липсва в този много тежък и тревожен свят, в който като че ли хората са много по-разделени“, посочи вицепрезидентът и отбеляза, че не случайно тази година мотото на конкурса е „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев заяви, че днешните роми се стремят да живеят като достойни граждани, които пазят своята идентичност и уважават тази на другите. „За да се случи безпроблемното ни живеене заедно, трябва да започнем от училищната скамейка“, посочи Колев и открои проблем, свързан със сегрегацията в много български училища, като призова тези училища да станат смесени и децата още от класната стая да бъдат заедно.