Русия ще накаже Google: Твърди, че софтуерната корпорация е нарушила законите

128

Русия ще предприеме наказателни мерки срещу американската интернет и софтуерна корпорация, тъй като е нарушила руските закони. Твърди се, че платформата „YouTube“, собственост на „Google“, е станала „една от ключовите платформи, разпространяващи фалшиви новини“

Руският медиен регулатор съобщи днес, че ще предприеме стъпки за наказателни мерки срещу „Google“, включително забрана за рекламиране на платформата и нейните информационни източници, тъй като американската компания е нарушила руските закони, предаде Ройтерс.

Мерките ще важат за Google Search, магазина за приложения Google Play, YouTube, YouTube Music, Google Chat и Gmail.

Роскомнадзор обвини платформата за споделяне на видеа „YouTube“, която е собственост на „Google“ и изключи руските държавни медии в световен мащаб след началото на войната в Украйна, че е станала „една от ключовите платформи, разпространяващи фалшиви новини за хода на „специалната военна операция“ на територията на Украйна, дискредитирайки въоръжените сили на Руската федерация“.

Мерките срещу дъщерното дружество „Google“, сред които предупреждение в търсачките, че тя нарушава руските закони, ще продължат да бъдат в сила, докато не се съобразят със законодателството на Русия.

Google похарчи 3,2 милиона долара за реклама в Русия през 2021 г., без ДДС, според доклад на вестник „Комерсант“, позоваващ се на браншовото издание AdIndex.

Превод и редакция: Пламена Сутева