Ще глобят Джамбазки заради направения жест в ЕП, изтълкуван като нацистки

135

Глобата се изразява в лишаване от надбавките за разходи за шест работни дни

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че налага глоба на евродепутата Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) заради жест, който бе изтълкуван като нацистки поздрав, предаде Нова телевизия.

Български евродепутат в ЕП: Направи жест с ръка, приличащ на нацистки поздрав

Мецола уточни, че според правилника на ЕП го лишава от надбавките за разходи за шест работни дни. Тя добави, че нарушението, в което е уличен, уронва доброто име и достойнството на институцията. Джамбазки има право да обжалва решението.

Председателят на ЕП посочи, че наказанието е свързано със случая от 16 февруари, когато при напускането на пленарната зала в Страсбург, след като се беше изказал, Джамбазки вдигна високо дясната си ръка, докато изглежда спореше със свои колеги. Той е бил уведомен за обявеното днес решение на 31 март.

Според чл. 176 от правилника за работата на ЕП, на чието основание е постановено наказанието, мярката се налага в случаи на неспазване на нормите за поведение на евродепутатите.

В деня на инцидента, предизвикал широк международен отзвук, Джамбазки написа в профила си във „Фейсбук“, че спорът е бил свързан с въпроса за върховенството на закона.

Според правилника на ЕП дневната надбавка, от която се предвижда Джамбазки да бъде лишен в посочения срок, е 338 евро (общо 2028 евро) за покриване на разноските за настаняване и свързаните разходи, когато евродепутатите са в Брюксел или Страсбург за участие в служебни дейности. Тази надбавка покрива разходи за хотел, храна и всички свързани разноски. Надбавката се намалява наполовина, ако евродепутатите не са участвали в повече от половината поименни гласувания в дните, в които има гласуване в пленарната зала, дори ако са присъствали и са се подписали в присъствения списък.

По публикацията работи: Пламена Сутева