Превръщат Белодробната болница в Пловдив в бежански център

148

Бившата сграда на Белодробната болница в Пловдив ще се превърне в център за закрила на бежанци от Украйна. Сградата е в лошо състояние, но от днес започна разчистване на партерния етаж, за да може да стартира и приемането на бежанци. Сградата се нуждае от основен ремонт

Белодробната болница в Пловдив се превръща в център за бежанци. Заради огромния бежански натиск кметът на града Здравко Димитров разпореди да започне спешно почистване в сградата на бившата болница, която пустее и е необитаема от пет години.

От тази сутрин пред сградата на бившата Белодробна болница в Пловдив започна спешна подготовка тя да се превърне в център за закрила на бежанците от Украйна. Четириетажната сграда е необитаема повече от 5 години. Лечебното общинско дружество беше ликвидирано с решение на местния парламент, заради огромните загуби, които натрупа и невъзможността да покрие разходите, а персоналът и пациентите бяха премести в новото отделение на Университетската болница „Свети Георги“.

„От 2015 г. сградата не функционира. Тук с доброволци стартирахме тази акция, за да можем да изчистим партерния етаж, за да можем да приемаме хора и да оказваме първа помощ. Нас нас има още 3 етажа, които са със стаи с легла и при необходимост може да се използват. Подготвяме се, ако войната продължи и има нова бежанска вълна. Болницата разполага с 300 легла“, каза в ефира на „Здравей, България“ зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков.

„Сграда е в доста запуснат вид, иначе е функционална. Тя може да бъде превърната в една много удобна и функционална сграда за прием на бежанци – около 250-300 човека. Говорим не за козметичен, а за цялостен ремонт, който ще е на стойност между 14 и 15 млн. лева и тъй като ги нямаме предвидени в бюджета на община Пловдив, се надяваме изключително много на държавна помощ“, каза д-р Калин Калинов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова