Ще стане ли законова практика смяната на времето в Щатите?

58

В 70 страни по света стрелките на часовника се изместват два пъти годишно с  един час напред или един назад. В САЩ това не е законова практика и само в някои от щатите часът се сменя. Предложението тази практика да се запази мина през Сената и трябва да бъде одобрено от Камарата на представителите и подписано от президента Джо Байдън

Два пъти в годината по целия свят стрелките на часовника се местят с един час напред и един час назад. Каква е целта и ще има ли край тази практика в САЩ?

От дълги години съществува убеждение, че смяната на времето е започнало, за да се даде още час слънчева светлина на фермерите, за да могат по-дълго да вършат дейността си. Но това не важи за всички държави,

Основната причина е пестенето на електрическа енергия чрез увеличаване светлата част на деня, от която хората да се възползват, пише CNN.

В Съединените американски щати във втората неделя на март през нощта се преминава с един час напред, а в първата неделя на ноември по същото време се връща с един час назад. Това се случва в Щатите от 2007 година, но реално корените му са много по-далеч – за пръв път се споменава от Бенджамин Франклин през 1784 година.

Само 70 страни по света по този начин удължават светлата част на деня, предава Нова телевизия. В САЩ практиката не е наложена със закон, някои от щатите не го правят, други го налагат частично, а в Конгреса движение апелира за това смяната на времето да стане постоянна практика. Предложението мина през Сената на 15 март, трябва да бъде одобрено и от Камарата на представителите и подписано от президента Байдън, за да стане закон. Ако това се случи, законът ще влезе в сила от ноември 2023 година.

За ползата от смяната на времето мненията са различни.

В действителност наистина се спестява някаква електрическа енергия, но все повече хора се питат дали количеството спестена енергия си заслужава трудът да се въвежда системата по целия свят.

По публикацията работи: Мариела Анастасова