Отровени са четири черни лешояда, включени в червената книга на България

143

„Четири от нашите безценни черни лешояда са отровени край с.Тича! Сред тях е и нашият любимец Мичев – Боев, който беше първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга! Това е трагично за българската природозащита събитие…“, съобщават от „Зелени Балкани“. 

След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, колеги от ФДФФ откриха в района на с. Тича, общ. Котел труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно управление на полицията Котел образува предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен предприеха законово предвидените действия съобразно своите компетенции.

Всички доказателства за извършеното престъпление бяха събрани и ще бъдат изследвани. Отровените животни ще бъдат аутопсирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, като ще се съберат тъкани от загиналите животни, които ще се изследват от лаборатории в България и Испания, в рамките на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР, като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.

По публикацията работи: Станислава Гавазова