Превзеха имението на руски олигарх в Лондон (ВИДЕО)

314

Става дума за Олег Дерипаска, който е един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство за „кръв по ръцете“

Проукраински протестиращи окупираха имота за 50 млн. паунда в Белгрейв на руския олигарх Олег Дерипаска, дни след като на петролния магнат-милиардер бяха наложени унищожителни санкции, предаде DarikNews.

Активистите нахлуха на площад „Белгрейв“ 5 малко след полунощ, след което развяха украински знамена и транспарант с надписи: „Имотът е освободен“, както и някои нецензурни, насочени към Путин, съобщи „Дейли Мейл”.

Имението принадлежи на семейството на Олег Дерипаска – един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство за „кръв по ръцете“.

Говорител на лондонската полиция заяви, че полицията е била повикана малко след 01:00 ч. в понеделник, 14 март, в жилищен имот на площад „Белгрейв”.

Служителите на място установили, че няколко души са влезли вътре и са закачили плакати на прозорците на горния етаж.

В резултат на санкциите, обявени в четвъртък, активите на Дерипаска бяха замразени и получи забрана за всякакви транзакции с физически и юридически лица от Обединеното кралство.

Магнатът твърди, че няма „нито един факт“ в подкрепа на мерките и предполага, че може да ги оспори в съда.

В язвителен туит той написа: „Тъй като няма нито един факт в подкрепа на фантазиите на кабинета на Борис, съдът и полицията ще решат бъдещето на всички в тази история със санкциите.

Смята се, че състоянието на руснака възлиза на 3,2 млрд. паунда. Миналата година депутатът от остров Уайт Боб Сили използва парламентарната трибуна, за да го опише като „един от най-верните олигарси на президента Путин“.

Дерипаска беше санкциониран от САЩ от 2018 г. насам заради предполагаеми връзки с руското правителство, включително твърдения за кибератаки и намеса в изборите.

Той нарече твърденията „лъжа“ и добави: „Идеята, че съм някакъв вид „агент на Кремъл“… е очевидно идиотска глупост“.

На някогашния му бизнес партньор, собственика на „Челси“ Роман Абрамович, са наложени същите мерки, както и на шефа на „Роснефт“ Игор Сечин и на още четирима души, описани като членове на „вътрешния кръг“ на Путин.

По публикацията работи: Пламена Сутева