Съмнения за несправедливо уволнена учителка след публикация във фейсбук

187

До редакцията на медия „Нова Вест“ писа ученичка в 11 клас в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Варна.

Публикуваме текста на нейното писмо без редакторска намеса:

„Свързвам се с вас, защото вчера вечерта аз и всички ученици в гимназията получихме лошата новината, че госпожата ни по специален предмет (Кулинарни техники и технологии) Цветелина Илиева е била уволнена. Причината, която и е казана е, че „тя не се справя с работата си, в часовете и е пълен хаос и това, че ние учениците не знаем нищо от материала, които тя ни предава“. Нека да започнем с това, защо слагам причината за загубата на работата и в кавички.

Според мен и всички други ученици това изобщо не е вярно, защото 2 дни преди тази новина, госпожата беше публикувала във Фейсбук в нейният профил пост за пункта за помощи в Спортна зала за украинците, който се намира точно срещу гимназията. Това, което тя написа не го вижда само тя, но и всеки един от нас всеки ден, включително и родителите, които вземат и карат децата си на училище. Нейният пост беше подкрепен от 6,7 хиляди души, които го харесаха и още 3,3 хиляди, които го споделиха. Постът е публикуван на 9-10 март 2022г., а уволнението става на 11-12 март 2022г. Според вас не е прекалено съмнително, периода в който се случват нещата. В края на написаното ще сложа линк към поста и, както и към самият профил на г-ж Илиева.

За нас учениците е недопустимо в 21ви век, в ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАТА (пиша го с главни букви, защото според мен е важно да се изтъкне), учителка да загуби работата си, заради „политическите си виждания“ като според мен, това е по-скоро гражданска позиция и лично мнение, което тя може да изразя, защото в крайна сметка живеем в демократична държава. Защо смятам, че точно това е причината е и изказване на директорката на гимназията към г-ж Илиева, цитирам: „Можеш да се върнеш след време.“ Какво трябва да означава това, че ще я върнат на работа като свърши воина или ако изтрие постовете си във Фейсбук. Защо трябва тя да бъде уволнена, заради това че не я е страх да застене с името и лицето си пред всички и да изрази мнението си. Ще ви кажа и защо аз и останалите ученици и родители, смятаме че изтъкнатите по-горе причини за уволнението и изобщо не са верни. Първо в нейните часове никога не е царял хаоса, които е казано че има, затова могат да се погледнат камерите и отдавна, ако беше вярно, щеше да и бъде направена санкция и проверка. Второто тя не си разбира от работата, което е най-голямата глупост, която може да бъде казана. Тя е учителят, който винаги ни е помагал и ни казвал да изразяваме себе си и мнението ни. Винаги ни е насърчавала да показваме повече от това, което мислим че знаем и можем. И на последно място, че ние учениците не знаем нищо по материала, които тя преподава е напълно абсурдно твърдение. Защото успеха никога ни не е бил толкова висок, преди г-ж Илиева да започне да ни преподава.

Ние учениците с пълната подкрепа на родителите си, сме готови да се борим до последно за справедливост за случилото се с г-ж Цветелина Илиева, заради което сме организирали протест пред дирекцията на гимназията в понеделник (14 март 2022г.) в 8:20 часа. Голяма част от учениците, имаме намерението изобщо да не влизаме в часовете, ако г-ж Илиева не ни преподава, и имаме пълната подкрепа на родителите си, които дори смятат да се присъединят към протеста.

Наистина се надявам това да бъде видяно, чуто и моля се и да бъде отразено по някакъв начин. Защото заради тази несправедливост, една чудесна жена загуби работата си.