Корнелия Нинова: Напрежението с олиото се създава изкуствено

83

Корнелия Нинова заяви днес, че „…твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата.“

В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година – тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани – тръгвайки към това, сами си вредим, обясни Нинова, пердаде БНТ.

От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни тръговци, но има и много драстични случаи, посочи Нинова.

Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на жена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо, категорична е Нинова.

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки – проверки, наказания, с които сме започнали, но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки, допълни министърът на икономиката.