Столична болница има готовност да приеме бежанци на работа

51

Вече има заявки за медицински сестри. Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ обясни, че могат да бъдат приети около 25-30 украинци на работа в лечебното заведение

УМБАЛ „Св. Екатерина“ има готовност да вземе на работа украинци, избягали от войната. Това обясни изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев. Той разказа, че вече има няколко заявки за медицински сестри.

„Тази нощ линейка докара 33-годишна жена от румънско-украинската граница, на която трябва да ѝ се постави изкуствено сърце. Тя е в листата с чакащи трансплантация в Украйна, но сегашната ситуация не позволява извършването на такива дейности. Предстои да уточним някои диагностични моменти и евентуално да ѝ поставим изкуствено сърце“, обясни той в ефира на „Тази сутрин“.

Начев допълни, че в дейността на M3 и МФ в момента текат разговори за осигуряване на финансиране за лечението на украински граждани в Българя и има положително настроение. По думите му това е обнадеждаващо.

COVID ситуацията:

В момента всички отделени COVID легла в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които са 10, са заети.

„Имайте предвид, че намалихме три пъти броя на леглата, които бяха в началото. Вълната отминава и то доста сериозно. Спада броят на пациентите с коронавирус, които е необходимо да влязат в болница. Тази вълна протича по-леко“, обясни проф. Генчо Начев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова