МС обсъди интеграцията на украинските бежанци в България

203

Лена Бориславова направи изявление след края на заседанието на Министерски съвет

„Основен акцент от дейността на МС днес беше обсъждане на войната в Украйна и последиците свързани с нея за украинските граждани, които навлизат на българска територия, както и за българското население“, заяви началникът на политическия кабинет на правителството.

„По отношение на украинските граждани, принудени да бъдат имигранти в различни държави, България ще стартира мерките по Европейската директива за временна закрила, която ще позволи ускорено включване на тези украински граждани в пазара на труда в Европа, включително в Република България“, каза Бориславова.

„Ще създадем подходящи условия за тях, така че да избегнем хуманитарна криза на територията на нашата страна и ще им осигурим ефективна интеграция в българското общество, така че те да не са зависими единствено от помощи и от бюджета“, допълни тя.

„Взехме решение за предоставяне на хуманитарна помощ за първо време, която да се предостави на украинските граждани на наша територия. Тази помощ е в размер на до 40 лв. на ден за срок от 3 месеца. Нейната цел е даде ефективен старт на украинските граждани“, заяви Бориславова, след което поясни, че „с тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор“.

Като друг основен акцент в заседанието на МС, Бориславова посочи „обсъждане на мерки, насочени към защита на българското население, в лицето на енергийната криза, която изпитваме, както и във връзка с всички други предизвикателства, които поставя ситуацията в Украйна. На първо място бяха обсъдени мерките във връзка с осигуряване на достатъчно налично зърно на територията на страната. Бяха обсъдени и цените на олиото, за което ще бъдат взети съответните мерки“, заяви тя.

„Правителството е в постоянен контакт с държавния резерв, с представителите на Лукойл, за да сме сигурни, че има достатъчни количества и непрекъснати доставки на горива“, допълни Бориславова.