Какво трябва да има на трапезата ни утре, на Заговезни

1329

Утре отбелязваме празникът Сирни Заговезни. В различните краища на страната, той е наричан по различен начин.

Известен е и като Прошка, Сирница, Сирни поклади, Неделя сиропустна и други. Празнува се в цяла България и се отбелязва винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.

Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината – Великият пост, и е последният ден, в който може да се ядат блажни храни. В народната традиция празникът бележи и границата между зимата и пролетта – времето на възраждането на природата и живота.

На трапезата на Сирни заговезни присъстват основно млечни продукти и яйца, тъй като това е последният ден, в който те могат да се консумират преди края на поста и Великден. Традиционно, на масата се слагат обикновени, но обичани от всички храни, като:

баница със сирене, варени яйца, кисело мляко, масло, сирене, халва с ядки, хляб или погача, печени ябълки.

Месо не се яде, тъй като то се консумира за последно в предната неделя на Месни заговезни.