Бесарабска българка в Украйна: 6-ти ден сме под голямо напрежение, събуждаме се от взривове

167

Украинците започват да дават отпор на руската армия, въпреки, че в началото не са вярвали, че това е възможно да се случи, обясни Аня Терзивец

Тя е бесарабска българка, която води предаване за българите в Украйна. Майка ѝ живее в град Арциз, на около 100 км. от Одеса. В момента Аня се намира при нея.

„Вече от 6 дни сме в едно страшно напрежение. Всички се събудихме от взривове рано сутринта. Бяхме в Одеса, наблюдавах много взривове и взех решение, че трябва да търся някакво убежище и тръгнах към дома на майка ми, тя също е сама. Тежко преживяваме това, което става. Много хора наистина се изнесоха“, каза Аня Терзивец в ефира на „Здравей, България“.

„Духът на украинците е много силен, вече шести ден даваме отпор на руската армия. Първите дни не вярвахме, че е възможно, но сега страхът се превърна в съпротива”, каза с гордост украинската водеща.

Бердянск не е толкова засегнат от бойни действия. Това твърди Лариса Савченко.

„Първият ден взривиха военната база и пострадаха хора. Минаха по улиците и влязоха в града, превзеха полицейския участък, общината. Предложиха на кмета ни да работи под тяхно ръководство. Той не се съгласи и напусна сградата”, разказа тя.

По публикацията работи: Мариела Анастасова