Къде ще натрупа сняг в България заради мощен циклон

1541

Прогнозите на синоптиците от НИМХ са, че днес, в неделя над цялата страна ще е облачно и ветровито със студен вятър от североизток.

Дневните стойности на термометрите ще са от 2-3 до към 7-8 градуса. В хода на деня ще завали, като валежите ще се движат от югозапад на североизток, обхващайки до вечерта цялата страна. На запад ще вали сняг, на изток – първо дъжд, който ще се обръща в сняг с понижаването на температурите.

Снеговалежите ще продължат през нощта и в понеделник, като ще се изнасят към Централна и Източна България. Вятърът ще остане осезаемо студен, а по-силни пориви се очакват в Лудогорието, където ще има условия за навявания. Дневните температури ще се понижат още малко и ще се колебаят между 0 и 5 градуса.

Валежите през двата дни – неделя и понеделник – ще са обилни с натрупване на снежна покривка. Предварителните прогнози допускат до 10-15 сантиметра нов сняг в някои райони в Западна и Северна България. В планините обаче новата снежна покривка може да надхвърли 50 сантиметра.

Очаква се вторник и сряда циклонът да се позиционира с център над Черно море, а периферията му да покривка Централна и Източна България. Там ще са и валежите от сняг, както и по-осезаемите пориви на вятъра. На запад облаците ще се разкъсват, но ще остане студено с дневни температури до 7-8 градуса.

Времето ще се успокои около националния празник 3 март в четвъртък, когато облачността ще се разкъса по-видимо над цялата страна, вятърът ще е по-слаб, а дневните температури ще се повишат.