Втори ден на руската инвазия в Украйна: Обстреляха Киев с ракети (СНИМКИ/ВИДЕО)

391

Президентът на Украйна потвърди информацията за ракетните удари в Киев. Той заяви, че ще остане в Украйна със семейството си, „защото не са предатели“. Украинският президент каза още, че целта на Русия е да го убият

Започна вторият ден на инвазията на Русия в Украйна. Поне 2 големи взрива е имало тази нощ в Киев.

„Ударите срещу Киев с крилати или балистични ракети отново започнаха. Чух две силни експлозии“, написа в профила си в Телеграм заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.

Жилищен блок в украинската столица гори. Кметът Кличко заяви, че сградата е ударена от ракета. Има ранени, а блокът е заплашен от рухване, предаде Нова телевизия.

Самолет е паднал в един от южните квартали на града. Медии пишат, че това е руски самолет, който е бил свален и се е разбил в жилищен район, източно от Днепър. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

Украински граничен пост в Запорожка област e станал обект на ракетен удар, има жертви, съобщи службата за гранична охрана на Украйна, предаде Ройтерс.

Междувременно продължават сблъсъците по цялата територия на страната. Загинали са над 130 души – военни, както и мирни граждани. Над 300 души са пострадали, обявиха властите в Украйна.

След като изстреля повече от 160 ракети по над 80 цели в Украйна, Русия започна мащабна наземна операция. Войски влязоха в съседната страна от север, изток и юг.

Съобщава се за сблъсъци и загинали в редица градове. Ключова изглежда операцията на руснаците на летище недалеч от Киев. Товарната авиобаза беше превзета от руски командоси. Целта вероятно е тя да бъде използвана като плацдарм, за да кацнат още руски войници и техника.

Украинските части се сражават с руснаците, като дори медиите писаха, че са си върнали контрола над летището. От Съединените щати обаче заявиха, че тяхното разузнаване сочи, че руските войски са още по-близо до Киев.

Това беше отчасти причината за обръщението на президента Володимир Зеленски, който заяви, че руснаците планират да го убият, а украинците могат да разчитат само на себе си.

“Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Семейството ми не сме предатели. Те са граждани на тази страна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като „цел номер 1“. Семейството ми е „цел номер 2“. Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, каза той.

Зеленски потвърди информацията за ракетните удари срещу Киев.

„Санкциите, наложени на Русия, не са достатъчни, те няма да я накарат да спре. Светът избра да гледа какво става в Украйна от далече”, заяви Зеленски тази сутрин.

По публикацията работи: Мариела Анастасова