Автобуси пътуват към Украйна: Започва изтеглянето на сънародниците ни

85
Кадър: bTV

Мястото и точният час на пунктовете, където се събират хората не се обявяват публично, тъй като в четвъртък въоръжен е заплашил мисията пред посолството

„Външно министерство прави всичко необходимо, за да изведем българите от Киев. Консулът ни там издава български документи за самоличност. Прозвъняват се по предварителни списъци и ги информират в колко часа ще бъде организиран пункт и откъде ще се тръгва. За Киев пътуват 4 автобуса, намират се на 300 км от границата. Днес от Одеса тръгват в автобуса със 130 души”. Това заяви Митко Димитров, началник на пресцентъра на МВнР, предаде Нова телевизия.

По думите му текат разговори и с партньорски държави за преминаване през техните територии.

„В следобедните часове, когато автобусите влязат в Украйна, ще имаме информация кога ще тръгнат за България. Вчера въоръжен човек е заплашвал мисията ни пред посолството, затова не искаме да обявяваме публично точния час и пункт за евакуация“.

„Паниката в момента в Украйна е голяма – разбирам притеснението на гражданите ни там”. Той призова тези от тях, на които трябва да се изготвят документи за самоличност, да отидат до българското посолство, а останалите – да останат по домовете си.

По публикацията работи: Мариела Анастасова