Българи в Украйна с разказ за ситуацията в страната

319

За военната операция в Украйна говорят Соня Мартинюк, доц. д-р Даниел Бенатов и Антон Киссе. На места е по-спокойно, на други има паника

Соня Мартинюк е наша сънародничка, която живее от години в Украйна. Тя сподели свои наблюдения около ситуацията в страната пред Нова телевизия.

Тя споделя, че още в понеделник, когато е гледала обръщението на Путин и заседанието на Съвета за безопасност, напуснала Киев заедно с дъщеря си и отпътувала за централна Украйна. Тя споделя, че в момента около нея е спокойно, но нейни съседи от Киев споделят в социалните мрежи, че чуват взривове. Украинската противовъздушна отбрана е свалила ракета. „Доколко нашата противовъздушна отбрана ще се справи с нападението, не мога да потвърдя“, добавя Мартинюк.

„Най-накрая в ефира на българските медии почнаха да се чуват трезви гласове, защото тази руска пропаганда, която се лее отвсякъде напоследък зомбира българите, настройва ги срещу украинците“, споделя българката.

„Украйна не е част от НАТО, но се надявам страните, подписали Будапещенския меморандум: САЩ, Великобритания, Турция, страните от Балтика… да си изпълнят задълженията и да помогнат“, допълва Мартинюк.

Според българката най-лошият сценарий е Трета световна война.

Следващият българин в Украйна, който говори пред Нова телевизия, е доц. д-р Даниел Бенатов. Той споделя, че лично не е чул никакви взривове, обаче има информация от свои колеги в град Харков. Те потвърдили, че са чули взривове, изстрели и самолетни мотори, както и звуци, идващи от Чугуев, където се намира военното летище. Бенатов има информация от подобни действия и от свои познати в град Мариупол. Според българина целта в Харков е именно Чугуев.

Третият включил се българин е Антон Киссе, който представлява българската общност в Украйна. Той се намира в Киев и споделя за наличието на голямо напрежение.


По публикацията работи: Пламена Сутева