Извънредно: Путин обяви военна операция в Донбас, взривове разтърсват редица градове (ВИДЕО)

763

Президентът на Украйна потвърди информацията, че в страната се извършват ракетни удари. В редица градове се чуват експлозии. Във видеа, публикувани в социалните мрежи се виждат прелитащи ракети 

Руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“ в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир, съобщава Би Би Си.

Путин призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си. И предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. Държавният глава определи действията си като „самозащита“ и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. Путин беше категоричен, че Москва няма намерение да окупира Украйна.

Минути по-късно започна нанасянето на тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск. Ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна, предаде Нова телевизия.

„Интерфакс“ потвърди за десантна операция в Одеса и в Азовско море. Има слухове и за атака откъм Беларус.

Взривове разтърсват столицата Киев, каза в пряк ефир кореспондентът на CNN Матю Шанс. Той и операторът му дори сложиха бронежилетки и каски. Колежката им, предаваща на живо от Харков, също съобщи, че е чула експлозии.

Потребители в социалните мрежи информират за удари и в Одеса. БТА пише за експлозии и в източните градове Мариупол и Краматорск.

Оперативното командване на въоръжените сили на Украйна съобщава за ракетни удари по военни щабове и летища, пише британският вестник Guardian.

В пристанищния град Мариупол, най-голямото населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко човека съобщиха за АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди информациите, че в страната му се извършват ракетни удари, съобщи Ройтерс.

Появи се информация, че военното летище в Чугуев, на което са базирани украинските дронове „Байрактар“, е напълно унищожено.

В социалните мрежи бяха публикувани и видеоклипове, на които се виждат прелитащи в небето над Украйна ракети.

По публикацията работи: Мариела Анастасова