Украйна свали руски самолети и хеликоптер (ВИДЕО)

3574

Свалени са пет самолета и един хеликоптер, съобщи украинската армия. Русия пък отрича нейни самолети да свалени от Украйна

Сутринта на 24 февруари в района на операцията на Съвместните сили в Донбас украински военнослужещи са свалили пет самолета и руски хеликоптер, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, предаде БГНЕС. Съобщението е публикувано в профила на ведомството във Facebook.

„Обединените сили дават достоен отпор на въоръжените сили на Руската федерация. Военните части са на позициите си. Врагът търпи загуби“, се казва в изявлението.

„Днес в 05:00 ч. въоръжените сили на Руската федерация започнаха интензивно да обстрелват наши подразделения в Източна Украйна, нанесоха и ракетно-бомбени удари по летищата в Бориспол, Озерне, Кулбакино, Чугуив, Краматорск, Чорнобаивка и по военни обекти на украинските въоръжени сили. Същевременно агресорът започна артилерийски обстрели на територията и селищата в Украйна по протежението на държавната граница“, се казва в съобщение на Генщаба.

Силите за отбрана на Украйна са в пълна бойна готовност, заели са и удържат отбранителни позиции. Ситуацията е контролируема, добавя командването.

Генералният щаб заяви, че информацията за руски войскови десант в Одеса не отговаря на истината. Украинската армия съобщи, че пет руски самолета и един руски хеликоптер са свалени в Луганска област, предаде Ройтерс. Русия отрече да са свалени руски самолети над Украйна, информира РИА Новости.

Русия заяви, че е унищожила системи за противовъздушна отбрана и че е поразила военновъздушни бази на Украйна, предаде Франс прес.

„Военната инфраструктура в бази на украинските военновъздушни сили бе извадена от строя“, каза руското министерство на отбраната, цитирано от руски медии. „Инсталации за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили бяха унищожени“, добави то.

 По публикацията работи: Мариела Анастасова