Експерт: Цените на най-търсените лекарства са скочили с 30%

83

Лекарствата, токът и консумативите са трите ключове елемента от инфлацията, които касаят лечебните заведения. „Ежедневните“ лекарства, които се отпускат без рецепта в аптеките са повишили цените си с между 15% и 30%

Парите за здравеопазване в Бюджет 2022 са увеличени в с сравнение с миналата година. С около 600 милиона лева повече са предвидените средства. Има около 2,8 милиарда лева, заделени за болничната помощ, което би следвало да позволи увеличението на клиничните пътеки с около 30%. Това заяви здравният експерт и икономист Аркади Шарков.

Той подчерта, че ключовите елементи от инфлацията, които касаят лечебните заведения в България, са цените на тока, консумативите, лекарствата.

„Резултатите от инфлацията в момента ги поемат търговците на едро, аптеките и най-вече гражданите. За някои лекарства цените са се качили между 15 и 30%. Тук не говорим за скъпоструващите лекарства, говорим за „ежедневните“ лекарства без рецепта или тези с рецепта за лечение на бактериални и вирусни инфекции“, уточни Шарков в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът подчерта, че цените в здравеопазването изостават с над четири пъти от останалите цени в икономиката. И припомни становище на ЕК, според което българите доплащат най-много за лекарства в сравнение с другите европейци.

По публикацията работи: Мариела Анастасова