Джо Байдън: Агресията на Путин ще струва скъпо на Русия

777

Американският президент направи изявление, в което обяви позицията на САЩ спрямо руската атака над Украйна

„Руската военна машина предприе брутална атака над украинския народ, без оправдание, без необходимост. Това е предварително замислена атака. Путин е планирал това от месеци. Над 150 хил. войници са струпани там. Също и доставки на кръв за преливане. Това ви казва всичко за неговите намерения“, заяви Байдън.

Според Байдън Путин е отхвърлил всякакво честно усилие на САЩ и партньорите на САЩ от НАТО да се реши проблема с диалог.

„Седмици наред предупреждавахме, че ще се случи именно това и това става точно по начина, по който го предсказахме. Виждаме бомбардировки в Донбас – регион в източна Украйна, контролиран от руски сепаратисти“, добави той.

„Руското правителство предприе кибератаки срещу Украйна. Чухме налудничави идеи, че Украйна е тази, която щяла да почне война срещу Русия, че щяла да използва химически оръжия, че подготвя геноцид, без каквито и да било доказателства“, продължи президента на САЩ.

„В момента, в който съветът за сигурност на ООН се събра да вземе решение за суверенитета на Русия, последва нападение на Украйна. Путин е агресорът. Той избра пътя на агресията и сега неговата страна ще си понесе последствията. Сега обявявам нови санкции, които ще нанесат сериозни загуби на руската икономика.“, заяви президентът.

„САЩ не правят това сами. Изграждаме коалиция от партньори. Надяваме се на общото въздействие на нашата реакция. Ще ограничим способността на Русия да извършва сделки в английски лири, в долари, в йени. Ще ограничим способността на Русия да финансира своята военна машина. Фондовата борса в Русия се срина днес. С днешните действия ние санкционираме руските банки, които държат над 1 трилион долара в активи. Днес блокираме още 4 основни банки, с които Русия разполага в Америка. Ще добавим също така имена на хора от руския елит, членове на техните семейства“, каза Байдън в изявлението си.