Генералният секретар на НАТО: Русия ще плати скъпо за инвазията срещу Украйна (ВИДЕО)

664

Още преди дни Столтенберг призова Русия да избере дипломатическия път, но това не се случи. Според нето, Русия няма да нападне член на НАТО, защото „знае, че това е най-силният Алианс в историята“

НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в четвъртък.

Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният Алианс в историята. А атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички тях.

Столтенберг коментира още, че Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния й път, предаде Нова телевизия.

„Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, коментира още Столтенберг.

В изминалите дни той многократно призова Москва да прекрати атаката и да избере пътя на дипломацията. А днес отбеляза, че за съжаление, това не се е случило и Русия е затръшнала вратата пред подобен род разговори.

„Мирът не може да се приема за даденост. Свободата и демокрацията са оспорвани от тоталитарните режими. Но ние трябва да реагираме с решимост и още по-голямо единство. Ние сме Алианс от 30 демокрации, които действат като една в защита на ценностите си”, подчерта генералният секретар на НАТО.

Според него „Русия ще плати скъпо за безразсъдната инвазия срещу Украйна“. Столтенберг поздрави украинските военни за тяхната смелост.

По публикацията работи: Мариела Анастасова