Генералният секретар на НАТО: Русия ще плати скъпо за инвазията срещу Украйна (ВИДЕО)

660
Кадър: vBox7

Още преди дни Столтенберг призова Русия да избере дипломатическия път, но това не се случи. Според нето, Русия няма да нападне член на НАТО, защото „знае, че това е най-силният Алианс в историята“

НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в четвъртък.

Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният Алианс в историята. А атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички тях.

Столтенберг коментира още, че Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния й път, предаде Нова телевизия.

„Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, коментира още Столтенберг.

В изминалите дни той многократно призова Москва да прекрати атаката и да избере пътя на дипломацията. А днес отбеляза, че за съжаление, това не се е случило и Русия е затръшнала вратата пред подобен род разговори.

„Мирът не може да се приема за даденост. Свободата и демокрацията са оспорвани от тоталитарните режими. Но ние трябва да реагираме с решимост и още по-голямо единство. Ние сме Алианс от 30 демокрации, които действат като една в защита на ценностите си”, подчерта генералният секретар на НАТО.

Според него „Русия ще плати скъпо за безразсъдната инвазия срещу Украйна“. Столтенберг поздрави украинските военни за тяхната смелост.

По публикацията работи: Мариела Анастасова