Сръбският президент: Ще осъдя действията на Русия, когато Зеленски осъди агресията на НАТО срещу Сърбия

1031

Реакцията на сръбския президент идва след изказване на украинския посланик в Сърбия, който заяви, че страната очаква Сърбия да осъди действията на Русия

Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че „ще осъди признаването на независимостта на сепаратистките региони в Източна Украйна, когато президентът на тази страна, Володимир Зеленски, осъди по телевизията агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 година“, съобщават сръбските медии.

Реакцията му е в отговор на изявлението на украинския посланик в Сърбия Олександър Алесандрович „че Украйна и украинският народ очакват Сърбия да осъди вчерашния ход на Русия да признае независимостта на Донбас.“, предаде БТА.

„Ние сме малка страна и не желаем да се лишаваме от възможността да продължим приятелството си с някого и по никакъв начин не решаваме за съдбата на Украйна. Но ако това е така, призовавам г-н Александрович да се обади на президента на своята страна г-н Зеленски и да го помоли тази вечер по телевизията да осъди ужасяващата и трагична агресия срещу Сърбия, осъществена от САЩ, Великобритания, Германия и други страни, и съм сигурен, че той ще го направи. Веднага щом го направи, с удоволствие ще откликна на призива и ще отговоря на молбите му“, каза Вучич пред сръбската телевизия „Пинк“ в Монако, където е на посещение.

Вучич повтори, че политиката на Сърбия е военен неутралитет, но сръбската политика не е неутрална и няма да се отказва от традиционни приятелства.

Сърбия винаги е подкрепяла целостта на Украйна и няма промяна по този въпрос, уточни сръбският президент.

Путин призна късно в понеделник независимостта на т. нар. Донецка и Луганска републики и нареди там да бъдат изпратени войски, отричайки същевременно да има планове за инвазия.

По публикацията работи: Мариела Анастасова