Една членка на ЕС отменя противоепидемичните мерки

229
Снимка: Pixabay

Решението за отмяна на ограниченията е взето на база наблюдения и консултации със здравни специалисти. Като мярка в страната остава единствено носенето на маска на обществени места

Полша отменя всички противоепидемични ограничения с изключение на задължението за носене на маски на обществени места, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки на пресконференция във Варшава, съобщи БГНЕС, цитирано от Нова телевизия.

„След като се консултирахме със здравни специалисти и наблюдавахме какво се прави в нашата страна и в съседните държави, виждаме, че можем да отменим голяма част от ограниченията. Днес отменяме повечето от ограниченията. Задължително ще бъде само носенето на маски на обществени места“, каза Моравецки.

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на пандемията броят на смъртните случаи в Полша е надхвърлил 10 000., а 5,6 млн. души са диагностицирани с болестта.

Полският министър на здравеопазването Адам Недзелски обясни, че ограниченията са отменени, тъй като значителното увеличение на случаите на коронавирус не е довело до увеличаване на броя на хоспитализациите, както се предполагаше в негативния сценарий.

Освен това той заяви, че 65,6% от възрастните в Полша са ваксинирани срещу коронавирус, което също е повлияло на решението на правителството.

Първият пациент с COVID-19 е идентифициран в Полша на 4 март 2020 г.

По публикацията работи: Пламена Сутева