Ердоган с коментар за признаването на ДНР и ЛНР от Русия

462

Турският президент коментира последните събития около конфликта Русия – Украйна

„Признаването от страна на Русия на отцепнически региони в Източна Украйна е неприемливо“, заяви във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БГНЕС.

Говорейки от Африка, където е на обиколка в три държави, той призова страните в украинската криза да се придържат към здравия разум и международното право след последните стъпки на Русия, включително изпращането на войски в Източна Украйна.

Тъй като Турция е черноморска държава, са необходими много мерки във връзка със ситуацията в Украйна, която също е на Черно море, и тя вече предприема такива, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

За да подпомогне разрешаването на ситуацията, Турция е готова да участва и в съвместна среща на върха на Съвета за сигурност на ООН заедно с Германия, както предлага Украйна, ако останалите държави са съгласни, добави турският президент.

Относно посещението на президента на Израел в Турция, което се очаква следващия месец, той заяви: „Отдаваме значение на посещението на Исаак Херцог в Турция, което може да доведе до развитие в други области.“

Посещението се разглежда като знак за възможно размразяване на турско-израелските отношения.

Относно връзките на Турция със Саудитска Арабия Ердоган заяви: „Турция иска да подобри отношенията си със Саудитска Арабия, ние искаме положителен диалог и подобряване на връзките чрез конкретни стъпки.“

По публикацията работи Снежина Раева