Експерт каза какви сметки за парно да очакваме за януари

83

По-високите сметки обаче няма да се дължат толкова на увеличаване на цената, колкото на ниските температури, тъй като те се отразяват и на използваната енергия

„Сметките за януари ще се по-високи от тези за януари миналата година и ще са по-високи и от тези за декември. Това не се дължи толкова на промяна на цената на топлинната енергия, колкото на по-студеното време“, обясни пред bTV Милена Стоянова – управител на фирма за топлинно счетоводство.

„Точно 12% е по-студено времето, ако можем така да го измерим, а това веднага се отразява и в използваната енергия“, каза тя.

„Разликата в сметките за януари от тази година и тези за миналата през януари е доста висока, защото има и промяна в цената на топлинната енергия в сила от юни месец миналата година“, припомни Милена Стоянова.

Тя даде и някои съвети как оптимално да използваме топлинните си уреди, за да пестим енергия и пари за сметките.

По думите ѝ върху радиаторите не трябва да се поставя пране, защото закрива разпределителя и той започва да трупа повече единици.

„Когато проветрявате, правете го интензивно и завъртайте винтила на положение със звездичка или нула. С прости действия сметката за парно може да се намали с 6% на годишна база“, смята Милена Стоянова.

По публикацията работи: Мариела Анастасова