Доц. Кунчев заговори за връщане на Covid мерките

307

Доц. Ангел Кунчев обясни, че ако ще има нов вариант на коронавируса и влошаване на ситуацията, най-вероятно ще бъде наесен. Въпреки новината за отмяната на мерките обаче, смъртността в страната остава висока

При влошаване на ситуацията, мерките срещу COVID-19 могат да бъдат върнати, предупреди главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Създава се впечатление, че действаме реактивно, под натиска на някого. Анализите се правят всяка седмица, заповеди с промени в мерките излизат всяка седмица. Със или без протести, този процес върви непрекъснато“, каза още той.

Кунчев допълни, че не очаква да се появи нов по-заразен вариант на вируса. „Ако очакваме нещо лошо, то ще е през есента“, каза още той.

„Смъртността у нас е притеснително висока. Минахме границата от 35 хил. починали“: допълни Кунчев.

„Остава едно впечатление, че от 20 март вдигаме ръце и няма да се занимаваме с коронавирус. Усилията за повишаване на ваксинационното покритие трябва да продължат. Ако сме както в момента с 30% обхват ще имаме проблеми в сферата на туризма, никой няма да иска да идва тук“, каза Кунчев.

На въпрос дали ще отпадне задължителната карантина, Кунчев отговори, че можем да мислим в тази посока само ако има високо ваксинационно покритие. „За да пуснете един човек, доказано положителен, трябва да сте сигурни, че всички, с които се срещне, са защитени“, каза той.

Попитан дали се обмисля отпадане на задължителните маски на закрито, Кунчев каза, че това ще стане най-накрая. „Страните, които и сега премахват мерките, оставят твърдите препоръки за носене на маски за определен период от време. Ако нещата вървят добре, най-рано в летния сезон можем да мислим и по тази мярка“, коментира Кунчев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова