Отпадъчните води влизат в битката с пандемията: Носят ценни данни за коронавируса

134

Изследването на отпадъчните води може да даде ценни данни. Това може да допринесе за по-ранното установяване на огнища на заразата

Отпадъчните води са надежден индикатор за това как се развива борбата срещу пандемията и могат да осигурят ранни предупреждения за вълна от инфекции, това твърдят германски експерти.

От ВиК са разработили методика за тестване на отпадъчните води, чрез която може да се установи броя на заразените с коронавирус в дадена област.

Методиката на ВиК е създадена по препоръка на ЕК, която насърчава държавите членки да въведат национална система за следене на отпадъчните води. И тя е насочена към събирането на данни за коронавируса и неговите варианти.

С изследването на отпадните води може да се установи нивото на инфекцията, дали тя се увеличава, или намалява в дадено населено място. По този начин могат да се вземат решения от съответното РЗИ за разпространението на заразата.

Проф. Яна Топалова от Биологичния факултет на Софийския университет и Весела Стефанова, старши мениджър на лаборатория и изпитателен комплекс към “Софийска вода” разкриха за “Твоят ден” подробности за методиката и как тя помага за борбата с пандемията.

“Подобна методика се използва във Франция, Германия, в Гърция. Това, което е уникално при нас, е изолирането и концентрирането на вирусната РНК от отпадъчните води, където има много инхибитори, което беше голяма трудност при въвеждането на технологията. От 1 годината нашите изследователи съвместно работят в тази насока”, каза проф. Яна Топалова.

По публикацията работи: Мариела Анастасова