След пожара на ферибот: 7 българи са в неизвестност, издирват ги

110
Кадър: vbox7

Вчера са спасени двама души, един от които е литовски гражданин. Открит е и труп на мъж, който е бил на ферибота

Седем българи продължават да са в неизвестност след инцидента с ферибот в Йонийско море. Това обясни временно управляващият Генералното консулство на България в Солун Валентин Павлов в ефира на „Здравей, България”.

Той заяви, че последната информация, с която разполага от гръцките власти, се отнася до провежданите вчера спасителни акции на ферибота.

„За вчерашния ден има спасени двама души от издирваните. Единият е литовски гражданин, който е настанен в болница. В късните часове на вчерашния ден е открит трупът на гръцки гражданин”, посочи Павлов.

Временно управляващият Генералното ни консулство цитира информация на Министерството на корабоплаването на Гърция, според която се издирват десет човека, от които седем са български граждани.

„Имената на издирваните граждани с българска националност бяха изпратени още след започване на спасителната операция. Предприети са координирани действия, за да се установи връзка с близките и да се провери дали някой не се е обадил случайно”, уточни той.

На територията на Гърция остава един българин, който е настанен в болница.

„Той беше спасен, заедно с един турски шофьор. Казва се Алекси Пенев”, съобщи Павлов. Целият списък с имената на българите е подаден в Ситуационния център на МВнР. Открита е и гореща линия, от която може да бъде получена информация.

На този фон продължава да излиза дим от ферибота. Спасителните екипи са около него, а на място се очаква да пристигнат пожарникари. В момента разследващите се опитват да установят как мъжът от Беларус е успял да напусне кораба. По думите на Валентин Павлов надежда да има още оцелели дава именно откритият мъж.

По публикацията работи: Мариела Анастасова