САЩ твърди: Русия има списък с украинци, които да бъдат убити

269

Служители на САЩ твърдят, че имат доклади, в които предполагат, че Русия има списъци с имена на украинци, които “да бъдат убити или изпратени в лагери” в случай на инвазия, съобщават американски медии

Джо Байдън и Владимир Путин се договориха „по принцип“ да проведат официална среща, за да обсъдят кризата в Украйна. САЩ казват, че това може да се случи само докато Русия не е нахлула в Украйна. 

Вашингтон също така твърди, че Русия е съставила списък на хората в Украйна, които ще бъдат убити или изпратени в лагери за задържане след нахлуване. Американски служители твърдят, че разполагат с разузнавателни доклади, които предполагат, че Русия има списък с украинци, които „да бъдат убити или изпратени в лагери“ в случай на инвазия, съобщава BBC.

В писмо до ръководителя на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, посланикът на Вашингтон в ООН в Женева твърди, че планирането на Русия след инвазията ще включва изтезания, насилствени изчезвания и „широко разпространено човешко страдание“. 

Посланикът твърди, че целите ще включват руски и беларуски дисиденти в изгнание в Украйна, журналисти и антикорупционни активисти и „уязвими групи от населението като религиозни и етнически малцинства и ЛГБТИ лица“.

„По-конкретно, имаме достоверна информация, която показва, че руските сили създават списъци с идентифицирани украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери след военна окупация“, се казва в писмото.

Москва нарича докладите за списък „абсолютна лъжа“ и казва, че няма „конкретни планове“ за среща на върха Путин-Байдън. 

В Беларус, която граничи с Украйна, около 30 000 руски войници ще останат, въпреки приключването на военните учения. 

Борис Джонсън казва пред BBC, че икономическите санкции, подготвяни от Запада, ще ударят Москва „много, много силно“. Но той казва, че това може да не е достатъчно, за да възпре Владимир Путин да започне най-тежкия конфликт в Европа от 1945 г.

Превод и редакция: стажант Станислава Гавазова, „Нова Вест“