Паметникът на Шипка ще претърпи трансформация

139

Ремонтът ще започне през 2023 г., защото едва в 3 месеца от годината, времето позволява да се извършват ремонтни дейности. Паметникът ще претърпи трансформация както отвън, така и отвътре

Идейният проект за ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка е одобрен. Сградата има нужда от ремонт тъй като е правен само частичен такъв през 80-те години на миналия век. През 2020 г. три камъка от фасадата падат като инцидентът се разминава без пострадали.

Част от проекта е съхранение на фасадите и подмяна на част от камъните, които са пострадали от силата на вятъра. Ще се подменят всички фуги, както и металните и оловни обшивки. Планира се също демонтиране на стълбището, като на негово място ще се лее нова основа и след това ще се върнат оригиналните стъпала и камъни, информира bTV.

Вътре сградата също ще претърпи трансформация. Каменната облицовка на стените също ще се възстанови изцяло, като експозицията ще бъде съобразена с цвета на камъка. Пространството около камъка също ще бъде облагородено.

Ремонтът е планирано да започне през 2023 г., тъй като времето позволява да се работи само в три месеца.

По публикацията работи: Мариела Анастасова