Какво предизвика пожара на ферибота в Йонийско море?

313

Не е изяснена причината за пожара на ферибота в Йонийско море, но има няколко хипотези от къде може да е започнал. Сред тях е взрив в една от каютите

„Не можем да кажем, че корабът е бил в лошо техническо състояние и това е причината за пожара, защото причините могат да бъдат много – от пътници, от превозни средства, от стока, натоварена на ферибота, не трябва да се изключва и техническа неизправност. Имаме информация, че фериботът е бил в тежко състояние, че каютите са били неприятни за пребиваване. Според мен това е чудо, че толкова много хора са спасени“, заяви в „Денят започва“ Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

По думите му има информация за двама български граждани, които са се качили на военен хеликоптер, но тя е непотвърдена.

„Нямаме потвърждение дали са спасени. Има информация, че пожарът е започнал по високите етажи, от помещенията където са ресторантът и кухнята. Според друг водач се е чул взрив от една от каютите. Нашите водачи смятат, че реакцията е била много адекватна, извадени са и са качени по лодките“, допълни Димитър Димитров.

Той добави, че има практика да се спи в превозните средства, защото част от водачите се чувстват по-комфортно, като в това отношение не е упражнен необходимият контрол.

Димитър Димитров прогнозира, че щетите за българските превозвачи след пожара на ферибота в Йонийско море ще са десетки милиони евро. „Стоките варират от 50 000 до 100 000 лева, като могат да стигнат до 1 милион лева“, поясни Димитър Димитров.

Той коментира и дали е практика да се пренатоварват фериботите. „Факт е, че се превишава бройката тежкотоварни автомобили за сметка на леки автомобили например“, каза още Димитър Димитров.

По публикацията работи: Мариела Анастасова