Спасители предупреждават за опасност от лавини в планините

88

Заради времето по нашите планини остава сериозна опасността от лавини. Причината за това са променящите се ежедневно синоптични условия.

Въпреки предупрежденията на планинските спасители да не се кара извън пистите, много от търсачите на силни усещания поемат риска да карат извън тях. Само няколко седмици след обилните снеговалежи в района на Банско, снегът по пистите и извън тях, вече е добре отъпкан. Според специалистите обаче, остава сериозна опасността от лавини.

„Опасността към момента започна леко да спада, но това не означава, че хората не трябва да са нащрек. По 5-степенната европейска скала, която ние следим ежедневно, тя е 2 от 5. Това е само за района на тази част от Пирин, която е над Банско“, заяви Анди Балевски, лавинен експерт, предаде novini.bg.

Резките промени на температурите в планината променят и условията за образуване на лавини. Затова експертите съветват още да следим с какъв цвят от Планинската спасителна служба са обозначили района, в който се намираме. Ако той е червен, рискове не трябва да бъдат предприемани.