Сняг и дъжд ще обхванат страната през новата седмица

216

Във вторник под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка. Времето ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в планините над 1500 м – от сняг.

Вятърът ще се усили и с него ще нахлува студен въздух; в западната половина от страната ще е от север-северозапад, в източната – от североизток. С понижението на температурите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, а максималните ще са от 4°-5° в северозападните райони до 13°-14° в югоизточните, където през по-голямата част от деня вятърът все още ще е от югозапад; там по-късно през деня с преминаването на студения фронт ще има и гръмотевична дейност.

В сряда и четвъртък ще се задържи със значителна облачност, слаби валежи ще има само на отделни места, в Южна и Източна България – от дъжд, в останалата част от страната и в планините – от сняг. Вятърът ще запази посоката си, но в Западна България ще отслабне. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 4° и 9°. В петък ще е без валежи, облачността ще намалее до предимно слънчево. Вятърът и в източните райони ще отслабне, а в западните ще е почти тихо.

В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, а дневните ще се повишат и ще бъдат между 7° и 12°. В събота от запад отново ще се заоблачи и до вечерта в Западна България ще започнат валежи, предимно от дъжд, в планините – от сняг. Преди обяд на места в равнините ще е мъгливо. В Източна България ще се усили югозападният вятър и температурите ще се повишат още.

В неделя ще е облачно, постепенно валежите ще обхванат страната. С усилване на вятъра от северозапад, в източните райони от североизток, ще нахлува студен въздух. В Западна България ще вали сняг, а в Източна – дъжд. Температурите ще се понижават и максималните ще бъдат от 3° в северозападните райони до 13° в югоизточните.