Сняг и дъжд ще обхванат страната през новата седмица

213
Снимка: Pixabay

Във вторник под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка. Времето ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в планините над 1500 м – от сняг.

Вятърът ще се усили и с него ще нахлува студен въздух; в западната половина от страната ще е от север-северозапад, в източната – от североизток. С понижението на температурите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, а максималните ще са от 4°-5° в северозападните райони до 13°-14° в югоизточните, където през по-голямата част от деня вятърът все още ще е от югозапад; там по-късно през деня с преминаването на студения фронт ще има и гръмотевична дейност.

В сряда и четвъртък ще се задържи със значителна облачност, слаби валежи ще има само на отделни места, в Южна и Източна България – от дъжд, в останалата част от страната и в планините – от сняг. Вятърът ще запази посоката си, но в Западна България ще отслабне. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 4° и 9°. В петък ще е без валежи, облачността ще намалее до предимно слънчево. Вятърът и в източните райони ще отслабне, а в западните ще е почти тихо.

В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, а дневните ще се повишат и ще бъдат между 7° и 12°. В събота от запад отново ще се заоблачи и до вечерта в Западна България ще започнат валежи, предимно от дъжд, в планините – от сняг. Преди обяд на места в равнините ще е мъгливо. В Източна България ще се усили югозападният вятър и температурите ще се повишат още.

В неделя ще е облачно, постепенно валежите ще обхванат страната. С усилване на вятъра от северозапад, в източните райони от североизток, ще нахлува студен въздух. В Западна България ще вали сняг, а в Източна – дъжд. Температурите ще се понижават и максималните ще бъдат от 3° в северозападните райони до 13° в югоизточните.