Нов кредит за следващите 25 години на гърба на данъкоплатците: Кой ще го плаща

134

Тегленето на кредити, които трябва да се връщат от данъкоплатците продължава. Столичната община ще поиска заем от 195 милиона евро от Европейската инвестиционна банка за изграждане на два участъка от третата линия на метрото.

Заемът ще е за срок от 25 години.

Заместник-кметът по финансовите въпроси Дончо Барбалов обясни, че заемът ще бъде разделен на две части – едната ще бъде за първия участък на метрото – до „Хаджи Димитър“ и ж.к. „Левски“, а втората – за участъка до зала „Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“, предаде БНР.

Той поясни, че към момента индикативната лихва е 0,99%, фиксирана лихва за целия период на заема.

По негови думи няма специални такси, комисионни, нито изискване за специално обезпечение.

Общата стойност за изграждане на двата участъка е 769 млн. лв., като Столична община ще осигури 409 млн. лв. или 53% от нужните средства. Остатъкът от 360 млн. лв. беше заложен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост на България. При последната редакция на Плана правителството заложи намаляване на финансирането за метро до 217 млн. лева.

Строителството на 3-те километра от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски“ започва през март, като първите 12,8 млн. лв. за старта са от бюджета на общината. За участъка от 6 километра през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ в момента се избират изпълнители.

Двата участъка включват 9 метростанции в два лъча и буферни паркинги. Предвижда се и закупуване на нови метровлакове.